Czego szukasz?

Piekarnia marzenie, czyli Zeit für Brot w Mitte

Autor:

Zanim napiszę coś o „Zeit für Brot”, czyli o fajnej piekarni w centrum Berlina, zacytuję tekst Wojciecha Bellona, ponieważ… mi się skojarzyło:

Chleba takiego jak ten od Cześka
Nie kupisz nigdzie nawet w Warszawie
Bo Czesiek piekarz nie piekł lecz tworzył
Bochny jak z mąki słonecznej kołacze
Kłaniali mu się ludzie gdy wyjrzał
Przez okno w kitlu łyknąć powietrza
A kromkę masłem smarując każdy mówił –
Nad chleby ten chleb od Cześka

Próbując wypieków z „Zeit für Brot” można pomyśleć, że Czesiek niesiony na fali ostatniej emigracji wylądował w Berlinie, a nie w Londynie. Jeżeli tak było, to chwała mu za to, że wybrał to miejsce.

Piekarnia instytucja

„Zeit für Brot”, czyli po naszemu „Czas na chleb” to piekarnia, do której warto zajrzeć, i to z kilku powodów. Po pierwsze warto spróbować oferowanych tutaj wypieków. I nie chodzi mi tylko o chleb, który jest rzeczywiście wyśmienity, ale o słodkości na bazie ciasta drożdżowego, takie jak moje ulubione bułeczki z cynamonem. Po prostu rewelacja. Po drugie warto tu zajrzeć ze względu na wnętrze – utrzymane w stylu skandynawsko-industrialnym. Spodoba się każdemu, kto lubi takie klimaty. Hajlajtem jest jednak kuchnia, która oddzielona jest od części dla klientów szklaną szybą, czyli można sobie popatrzeć, jak Cześki chleby nie pieką lecz tworzą.

Wpadam tutaj za każdym razem, kiedy jestem w okolicach Hackescher Markt. Wspomniane bułeczki drożdżowe biorę na wynos, bo w domu każdy się cieszy na świeżą dostawę. A skoro tu jestem, to zamawiam także cappuccino, coś dobrego do zjedzenia na miejscu, czym nie muszę się dzielić z nikim w domu :-) i przyglądam się pięknym i bogatym, których w tej okolicy sporo.

Ogółnie o chlebie

Wszystkich tych, którzy uważają, że polski chleb jest najlepszy na świecie, musze lekko zmartwić. W Niemczech mają bardzo długą tradycję pieczenia chleba i robią to naprawdę dobrze. Świadomość konsumentów w kwestii jakości jest w Niemczech bardzo wysoka. Dzięki temu można w wielu miejscach kupić bardzo dobre pieczywo – nie tylko w „Zeit für Brot”. Oczywiście kosztuje więcej niż w Polsce, ale i u nas za dobry chleb trzeba zapłacić niemało.

Gdzie: Alte Schönhauser Straße 4, 10119 Berlin

Stacja: Rosa Luxemburg Platz (u2)

www.zeitfuerbrot.com/

 

Opinie

1

Dodaj komentarz

Polub Głód w wielkim mieście

Facebook
Facebook
INSTAGRAM

O blogu i blogerze

Jesteście albo niedługo będziecie w Berlinie – mieście, w którym wybór restauracji i barów robi wrażenie co najmniej takie, jak za komuny półki w Pewex-ie. Zwiedzacie, podziwiacie... Nagle czujecie, że głód zbliża się wielkimi krokami...

Jak w takiej sytuacji znaleźć fajną knajpę?
Możecie postawić tarota ale nie wróżę wam sukcesu. Możecie spytać kogoś na ulicy, ale szansa na to, że spotkacie Berlińczyka graniczy z cudem. W centrum są sami turyści.

Odpowiedzią na wasz problem jest mój blog. Od wielu lat odkrywam dla siebie bogactwo kulinarne Berlina. Na moim blogu znajdziecie informacje o restauracjach, knajpach i barach, w których jadłem i piłem. Każdy wpis to moja prywatna, subiektywna wskazówka, gdzie warto pójść, aby dobrze zjeść. Korzystajcie. Na zdrowie!