Ten wpis jest inny od pozostałych. Nie przedstawię w nim własnych odkryć kulinarnych, lecz przekaże Wam informację zaczerpniętą z gazety „Berliner Zeitung” o restauracjach z gwiazdką Michelin.
Niedawno rozdane zostały ponownie gwiazdki Michelin, czyli wyróżnienia dla restauracji i obiektów noclegowych charakteryzujących się doskonałą jakością oferty. W Berlinie ową „gwiazdkę” otrzymało 20 restauracji, z czego pięć po raz pierwszy. I właśnie tych pięciu nowicjuszy na gastronomicznych firmamencie przedstawię wam w tym wpisie.
Michelin nr 1: „Richard” na Kreuzbergu
Hans Richard pochodzi ze Szwajcarii. Studiował malarstwo w Bazylei, a w Berlinie mieszka od 2000 roku. Przed trzema lata otworzył na Kreuzbergu własną restaurację, w której wystrój nawiązuje do okresu przemysłowego z końca XIX wieku.
Celem Hansa Richarda jest „uwolnienie klasycznej francuskiej kuchni od jej historycznej spuścizny i skupienie się nad tym, co w niej istotne.” Tworzy zatem „potrawy bezpretensjonalne, łatwe do zrozumienia i bliskie człowiekowi”.
Cztero- do ośmiodaniowe menu kosztuje od 58 do 98 euro za osobę.
Gdzie: Köpenicker Str. 174, Kreuzberg
Stacja: Schlesisches Tor (U1)
www: www.restaurant-richard.de
Michelin nr 2: „Bandol sur Mer” w Centrum/Mitte
W restauracji, której nazwa to nic innego jak nazwa miasta na Côte d’Azur, można spróbować klasycznej francuskiej kuchni. Na talerzu można często znaleźć podroby, m.in. grasicę cielęcą. Szef kuchni – Andreas Saul – mówi nawet o „pewnego rodzaju misji przybliżania ludziom tego rodzaju składników”.
Od ośmiu lat odwiedzają restaurację różni goście: od studentów po tych, którzy mają więcej pieniędzy w portfelu. We wnętrzu, którego dominantą są wielkie tablice szkolne, panuje przyjemna, niezobowiązująca atmosfera.
Menu złożone z pięciu do dziesięciu dań kosztuje od 51 do 118 euro za osobę.
Gdzie: Torstraße 167, Centrum/Mitte
Stacja: Rosenthaler Platz (U8)
www: www.bandolsurmer.de
Michelin nr 3: „Nobelhart & Schmutzig” na Kreuzbergu
Restauracja istnieje dopiero od lutego, więc można mówić tutaj o dużym sukcesie, kiedy cały zespół pod przewodnictwem szefa kuchni, Micha Schäfer, otrzymuje gwiazdkę Michelin w tak krótkim czasie od otwarcia.
W przypadku „Nobelhart & Schmutzig” mamy do czynienia z restauracją, której motto brzmi „brutalnie lokalnie.” Konsekwencją takiej koncepcji są potrawy, w których nie uraczymy pieprzu, cytryny czy czekolady. Zamiast znanych i często używanych składników kucharze w „Nobelhart & Schmutzig” muszą improwizować, czyli na przykład dla nadania potrawie ostrości dodawany jest cząber.
Micha Schäfer zdaje sobie sprawę, że koncepcja restauracji nie koniecznie musi przypaść do gustu gościom przyzwyczajonym do typowych standardów Michelin. Jak sam mówi: „Łatwo jest nas źle zrozumieć”.
Dziesięciodaniowe menu kosztuje 80 euro za osobę.
Gdzie: Friedrichstr. 218, Kreuzberg
Stacja: Kochstr. (U6)
www: www.nobelhartundschmutzig.com
Michelin nr 4: „Bieberbau” w Wilmersdorf
W pomieszczeniach restauracji „Bieberbau” panuje wyjątkowa atmosfera. Budynek został zaprojektowany w 1894 roku przez rzeźbiarza i sztukatora Richarda Biebera. Pruski mur we wnętrzach pasuje idealnie do serwowanych tutaj dań, które szefowie kuchni Anne i Stephan Garkisch określają jako „niemieckie z francuską nutą.” Duży nacisk kładziony jest na wykorzystanie warzyw oraz ziół. Wszystkie produkty pochodzą z własnego ogrodu z okolic Bernau pod Berlinem.
Trzy lub pięciodaniowe menu kosztuje od 32 (wegetariańskie) do 63 euro za osobę.
Gdzie: Durlacher Straße 15, Wilmersdorf
Stacja: Bundesplatz (U9, S41, S42, S45, S46)
Michelin nr 5: „Das Restaurant” w Wilmersdorf
Szef kuchni i właściciel, Marcus Semmler, uznawany był na przełomie wieków za „kucharza nowego Berlina”. Po kilku nieudanych biznesach i upadłości, Marcus Semmler otworzył w 2011 roku „Das Restaurant” i prowadzi ją z sukcesem do dziś, czego potwierdzeniem jest nadana niedawno gwiazdka Michelin.
W swojej restauracji oferuje współczesną klasykę.
Cztero i sześciodaniowe menu kosztuje od 85 do 115 euro za osobę.
Gdzie: Sächsische Straße 7, Wilmersdorf
Stacja: Adenauerplatz (U7)
www: www.kochkunst-ereignisse.de
Opisy restauracji są luźnym tłumaczeniem artykułu ze strony internetowej „Berliner Zeitung”