Sudaka to restauracja południowoamerykańska na Schönebergu, której specjalnością jest grilowana wołowina. Znakiem rozpoznawczym szefa kuchni są kolorowe turbany, które nosi na głowie w czasie gotowania. W 2010 roku jego książka „Chakall gotuje” otrzymała nagrodę Gourmand World Cookbook.
W „Sudaka” warto zacząć od przystawek, bo są po prostu wspaniałe. Ja najczęściej biorę ceviche classico, czyli kawałki surowej ryby w marynacie z kolendry, chilli, czerwonej cebuli i soku z limetki. Empanadas są również godne polecenia. Obie przystawki są świetną zapowiedzią dla opus magnum tego lokalu, czyli steku wołowego. Grilowane na średnim ogniu mięso z ekologicznej hodowli jest idealnie przypieczone z zewnątrz i cudownie soczyste w środku. Na deser polecam praktycznie wszystko, co znajdziecie w karcie dań. Mnie powala za każdym razem na kolana carpaccio z ananasa podawane z cynamonem i lodami z kolendry.
Gdzie: Goltzstr.36, Schöneberg
Stacja: Eisenacherstr. (U7), Nollendorfplatz (U1, U2, U3, U4)
www: www.sudaka.de